همه واحدهای مرغ گوشتی قادر به تولید نهاده های مورد نیاز خوراک نیستند و بایستی محصولات آماده مصرف را خریداری کنند. پس بهتر است لیستی آماده در دست داشته و بر اساس آن خوراک مورد نیاز برای واحد گوشتی خود را تهیه کنید. در این مقاله با نکات قابل توجه در تهیه خوراک برای مرغ گوشتی آشنا می شوید. نکاتی که منجر به خرید دقیق و درست برای واحد گوشتی شما می شود.
1- غلات به چه وسیله آسیاب شده اند؟
غلات مصرفی مرغ های گوشتی نباید خیلی ریز و یا خیلی درشت باشند. در صورتی که خیلی نرم و ریز باشند ضمن آنکه خوراک گران تر خواهد بود، چندان برای پرنده مفید هم نخواهد بود و چنانچه به صورت کنجاله تهیه شود به دلیل ماندن در سیلوها به نوک پرنده می چسبد و منجر به آزار او و کاهش مصرف خوراک می گردد. در صورتی که خیلی درشت باشند هضم غذا برای پرنده سخت می شود و شاخص کارایی خوراک کاهش می یابد. در واقع، دانه های آسیاب شده در سایز متوسط بسیار ایده آل هستند اما بیشتر به نوع دانه ها بستگی دارد که در چه سایزی آسیاب شوند.
2- سطح انرژی و متیونین
دانستن سطح پروتئین (که معمولاً بر روی برچسب های خوراک نوشته می شود) برای ارزیابی هر نوع خوراکی کافی است. در مورد مرغ های گوشتی، رابطه بین انرژی قابل سوخت و ساز و متیونین بسیار حائز اهمیت است چرا که بر روی میزان رشد و درشتی لاشه تأثیرگذار است.
3- کیفیت کنجاله سویا
اگر چه تمام سویاها از پروتئین یکسان برخوردارند اما کنجاله ها به یک شکل تهیه نمی شوند. در طی فرآوری، آنها فرایند گرمایی (طبخ) قابل توجهی دریافت می کنند و در این فرآیند ممکن است 2 مشکل پیش آید: طبخ بیش از حد که باعث از بین بردن اسیدهای امینه می گردد و طبخ ناکافی که در این صورت عوامل ضدتغذیه ای موجود در دانه های سویا از بین نمی رود.
4- میزان سختی پلت ها
چنانچه خوراک را به صورت پلت تهیه می کنید از سختی آن اطمینان حاصل کنید تا در طول حمل و نقل و جابجایی خرد نشوند. بهترین روش برای آزمایش، دیدن ظرف خوراک طیور است. طیور معمولاً پلت را به خرده خوراک ترجیح می دهند بنابراین خرده ریزها در ظرف باقی می ماند. اما اگر میزان خرده های باقی مانده زیاد باشد بدین معنی است که پلت ها از سختی و ماندگاری کافی برخوردار نبودند.
5- پروتئین های جایگزین
برخی تولیدکنندگان خوراک وسوسه می شوند تا از نهاده هایی با ارزش غذایی پایین تر و بهای کمتر استفاده کنند. نتیجه استفاده از چنین نهاده های غیر متداولی، کاهش مصرف خوراک و کاهش رشد پرنده خواهد بود. راهکار معمول، محدود کردن این منابع پروتئینی در خوراک و رساندن آن به سطح ایمن 5 تا 10 درصد از خوراک است. اما چنانچه از دو یا سه نهاده این چنینی در خوراک در همین اندازه مخلوط کنید باز هم همان نتیجه را خواهد داد: کاهش اشتها و عملکرد طیور.
6- در خوراک از پروتئین حیوانی استفاده شده است؟
چنانچه جزو آن دسته ای هستید که معتقد هستید بایستی از رژیم تماماً گیاهی برای مرغ های گوشتی استفاده شود می بایست از عدم وجود مواد اولیه خوراک نظیر پودر ماهی، پودر ماکیان، پلاسما (در پیش دان)، پودر گوشت در خوراک طیور اطمینان حاصل کنید.
7- از چه مکمل هایی استفاده شده است؟
به همین مقدار کفایت می کنیم که : “هرچه کمتر، بهتر!”. هر مکمل بایستی هدفمند باشد و هر فارمی هم به همه مکمل ها نیاز ندارد. به عنوان مثال، چنانچه پایه خوراک طیور شما ذرت باشد دیگر نیازی به تهیه آنزیم غلات ندارید.
در پایان، با نکات قابل توجه در تهیه خوراک برای مرغ گوشتی آشنا شدید. خریداری خوراک مرغ گوشتی هم همانند سایر خریدها می باشد. اگر در این کار تجربه ندارید می توانید از یک متخصص تغذیه طیور مشورت بگیرید.
منبع: آی تی پی نیوز